023 minuten passie van...Frénk van der Linden

Frénk van de Linden vraagt BN’ers op 10 september opnieuw het hemd van het lijf over hun geheime passie(s). Hoog tijd voor ons om Frénk zelf eens aan de tand te voelen!

Frénk, je hebt de afgelopen jaren tientallen BN’ers geïnterviewd tijdens het festival. Wie is je het meest bijgebleven?

Psycholoog en schrijver Douwe Draaisma verbijsterde mij én het publiek door openhartig te vertellen over wat wel een obsessie mag heten. Hij verzamelt foto's van opgezette dode mensen. Dat is een vreemd morbide trekje van een warme, zachtaardige professor. Zoiets deed zich ook voor bij Boudewijn de Groot: de man die in zijn liedjes de tederheid zelve kan zijn, zweert op het fanatieke af bij gewelddadige computerspelletjes.

Welke gast staat er hoog op je verlanglijstje?

Vroeg of laat moet ik een keer praten met premier Rutte. Ik weet dat hij een groot liefhebber is van Chopin en dat hij goed uit de voeten kan aan de piano. We zullen niet rusten voordat hij in de Philharmonie aan de vleugel plaatsneemt en ons laat delen in zijn passie.

Heb je zelf een geheime passie?

Een geheime passie is mijn verering voor de muziek van Van Morrison en tegelijkertijd mijn afkeer van zijn persoonlijkheid. Noem het een haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant heeft deze Ierse troubadour platen gemaakt die me tot op de dag van vandaag tot tranen roeren (door zijn authentieke zoektocht naar een bevredigende band met een vrouw, en zijn tasten naar god, naar zingeving). Aan de andere kant heb ik hem vaak op het podium zien staan als een afschuwelijke brombeer, die zijn bandleden vernederend behandelde en het publiek tegemoet trad als een koude, natte, stinkende dweil. Ik kan me niet meer aan hem overgeven, en ik kan geen afscheid van hem nemen.

Welke voorstelling, expositie of concert heb je zelf recent bezocht?

Ademloos liep ik door het Gemeentemuseum van Den Haag toen daar de schilderijen van Mark Rothko werden geëxposeerd: enorme, zinsbegoochelende, warme kleurvlakken — vierkante wolken eigenlijk —, waarin ik me voelde opgezogen en een heel, héél klein mannetje werd. Dat was een religieuze ervaring.

Wil je weten welke gasten Frénk dit jaar ontvangt? Zie 023 minuten passie van...