Programma

Open Monumentendagen @ Grote of St.-Bavokerk

De in 1479 tot kapittelkerk verbouwde St. Bavo werd gebouwd op de plaats van een in de 14e eeuw grotendeels afgebrande kleinere kerk. Het grondplan is gebaseerd op de kruisvorm. Met het schip (de lange zijde van de kruisvorm) is omstreeks 1400 begonnen met de bouw. Rond 1483 waren het schip en het koor voltooid. De transepten zijn iets later verhoogd en waren rond 1496 gereed. In 1520 is de huidige toren, een eikenhouten constructie omkleed met lood, toegevoegd aan de kerk. In 1559 werd de St. Bavo verheven tot kathedrale kerk. Na de beeldenstorm (Haarlemse Noon in 1578) komt de kerk in het bezit van de Hervormde Gemeente. In de kerk bevinden zich o.a. het wereldberoemde Müller-orgel en de grafstenen van Frans Hals, Saenredam, Pieter Teyler en vele anderen.
- Rondleidingen waarbij o.a. van alles verteld wordt over de bouwmeesters, architecten, beeldhouwers, houtbewerkers, schilders en vele andere ambachtslieden uit Europa die vanaf de middeleeuwen een bijdrage hebben geleverd aan de bouw van de Grote of St.-Bavokerk.
- Torenbeklimmingen: zaterdag en op zondag op verschillende tijden. Kijk voor meer informatie en kaarten op bavovrienden.nl Let op: kaarten voor torenbeklimmingen zijn uitsluitend verkrijgbaar via bavovrienden.nl

Zaterdag 8 september

10:00–16:00 uur

Zondag 9 september

12:00–16:00 uur

Locatie

Grote of St Bavokerk
Grote Markt 22

Evenement

Open Monumentendagen

Categorieën

  • Erfgoed
  • Language no problem

Delen

Programma